פירוש המילה קטרקט הינו עכירות עדשת העין.

עדשת העין עמה אנו נולדים, שקופה וניתן לראות דרכה בבהירות ובחדות, אך כאשר היא מאבדת את שקיפותה (באופן פיזיולוגי טבעי) ונעשית עכורה אנו נתקשה בראייה לרחוק, בקריאה, בראיית לילה ואף נסבול מסנוור רב. עכירות העדשה פוגעת במעבר של האור אל הרשתית ומשפיעה על איכות הראייה.

בתמונה המצורפת ניתן לראות את השפעת הקטרקט, על איכות הראייה בצד ימין, לעומת עין ללא קטרקט בצד שמאל.

katarct

גורמים לקטרקט

הגורם השכיח ביותר להיווצרות קטרקט הינו הגיל. קצב התפתחות הקטרקט שונה מאוד מאדם לאדם וגם מעין לעין של אותו אדם, מרבית מקרי הקטרקט מתפתחים לאט ובהדרגה לאורך תקופה של שנים.

סיבות נוספות להתפתחות הקטרקט:

  • תרופות כגון סטרואידים.
  • בעיות תורשתיות.
  • מחלות כלליות כגון סוכרת.
  • טראומה.

סוגי קטרקט

לקטרקט מספר סוגים :

  1. "קטרקט ניקולארי גרעיני" הוא השכיח ביותר וקורה עם הגיל, בו עכירות פיזיולוגית של העדשה מתפתחת בגרעין העדשה.
  2. "קטרקט קורטיקלי": פוגע בהיקף העדשה. החולים ירגישו ירידה בראיית לילה.
  3. "קטרקט תת קפסולרי אחורי": נובע מתנועת חלקיקי תאים לחלק האחורי של מעטפת העדשה וגורם לסינוור רב וקושי בקריאה והוא פחות נפוץ אולם יחודי למצבים כמו: סכרת, סטרואידים, טראומה וחשיפה לקרינה מיננת.
  4. "קטרקט מולד": מתואר בפירוט בהמשך מידע זה.

טיפול בקטרקט

ניתוח : בניתוח זה מוציאים את העדשה העכורה ובמקומה מוכנסת עדשה מלאכותית עשויה חומר סינטטי והיא מתאימה באופן מדויק למבנה העין. כיום קיים ניתוח קטרקט גם באמצעות לייזר המאשר חיתוך קטן ומדויק הרבה יותר. ניתוח קטרקט הינו אחד הניתוחים הנפוצים הבטוחים והיעילים ביותר בעולם. לניתוח זה הצלחה של 97% והפרוגנוזה טובה מאוד.

Dense cataract  קטרקט משני: לעיתים מתפתחת עכירות בחלק האחורי של קופסית העדשה לאחר ניתוח קטרקט בעכירות כזו ניתן לטפל בקלות וביעילות במרפאה.

קטרקט מולד

זהו מצב נדיר בו תינוק נולד עם קטרקט. במקרים רבים מופיע הקטרקט עם מומים מולדים אחרים וב 50% מהמקרים ישנו רקע תורשתי. קטרקט מולד יכול להיות דו עיני ולעיתים יופיע בעין אחת. רפלקס לבן מאישון העין הינו הסימן הבולט ביותר לקטרקט אצל תינוקות וילדים. קטרקט מולד מהווה מצב חירום ויש לנתחו בשבועות הראשונים לחיי התינוק וזאת על מנת לשמור על ההתפתחות התקינה של מערכת הראייה בשנות חייו הראשונות של הפעוט. חשוב לציין כי ישנם מיקרים מעטים של קטרקט ברמה נמוכה שאינו מפריע לראייה ואין חובה לטפל בו מיד.

מעצם היותו גורם לראייה ירודה, ניתן להתאים עזרים מסייעים לילד על מנת לחזק עצמאות ותפקוד. תהליך זה מתקיים במכונים לשיקום ראייה ירודה, ע"י צוות ואופטומטריסט/ית המתמחים בשיקום ראייה ירודה.

ey
קטרקט מולד דו עיני
ey
קטרקט מולד חד עיני

נכתב ע"י דורית שואף – אופטומטריסטית המכון לשיקום ראייה ירודה של מרכז מגדל אור

אפריל 2021