רטינופתיה

רטינופתיה הינה מחלת רשתית. המחלה פוגעת במבנה התקין של כלי הדם ברשתית או ברקמת הרשתית.  מחלה זו יכולה להיגרם מנזק לכלי הדם של הרשתית,(לדוגמא לחץ דם גבוה או מחלות אוטואימוניות, עודף חמצן בפגים ועוד), או מנזק שנגרם לרקמת הרשתית, כגון השפעת תרופות מסוימות, מחלות דלקתיות, טראומה או מחלות תורשתיות.

רטינופתיה שנובעת מזיהום נקראת רטיניטיס, לדוגמא טפילים, נגיפים, חידקים ופטריות. מחלה זו יכולה להתפתח לאט או לקרות בפתאומיות.

 סוכרת Diabetes mellitus

סוכרת  Diabetes mellitus היא מחלה מטבולית המתאפיינת בריכוז גבוה של גלוקוז בדם. הסוכרת נגרמת בשל הפרעה ביצור או בפעולת האינסולין.  לסוכרת שתי צורות עיקריות:

  1. סוכרת סוג 1 סוכרת נעורים
  2. סוכרת סוג 2 גיל מבוגר (וכן סוכרת הריונית).

הטיפול בסוכרת על כל סוגיה הוא מורכב ומטרתו איזון רמת הגלוקוז בדם לרמה תקינה. ככל שהסוכרת פחות מאוזנת ורמות הסוכר בדם גבוהות לאורך זמן, כך הסיכוי להתפתחות רטינופתיה סוכרתית גבוה יותר.

מהי רטינופתיה סכרתית ?

רטינופתיה סכרתית עשויה להתפתח כסיבוך של סכרת סוג 1 וכן של סוג 2, על רקע נטייתם של סוכרתיים לפתח סיבוכים בכלי הדם בשל הפרעות באיזון רמות הסוכר. חשוב להבין: כאשר מחלה זו אינה מטופלת היא עלולה להביא לעיוורון.

רטינופתיה זו  באה לידי ביטוי בצמיחה של כלי דם קטנים חדשים ושבירים על שטח הרשתית, בעיקר סביב הדיסקה (ראש עצב הראייה). כלי דם אלה נוטים לדמם ולדלוף בקלות. דימום זה יכול להיות קטן ומוגבל לרשתית או לגדול ולחדור אל תוך הג'ל הממלא את חלל העין (vitreous gel); מצב בו עלולה להיגרם פגיעה חמורה בראייה.

רשתית בריאה ורשתית עם רטינופתיה סכרתית.

באיור משמאל נראה רשתית תקינה.

באיור הימני ניתן לראות רשתית עם רטינופתיה סוכרתית, הכוללת דימומים חלבונים וצמיחת כלי דם קטנים.

ארבעה סוגים של רטינופתיה סוכרתית:

  1. רטינופתיה רקעית  Background retinopathy

באה לידי ביטוי בנקודות קטנות אדומות על הרשתית ואף כתמים צהובים קטנים של חלבון בדם. מצב זה הוא הקל ביותר ובשלב זה עשויה הרטינופתיה להתפתח ללא תסמינים מורגשים.

2. רטינופתיה קדם שיגשוגית pro proliferative retinopathy 

זוהי דליפת דם לרשתית, שגורמת להתנפחות הרשתית. התנפחות זו מתחילה ליצור הפרעה בראייה. בשלב זה יורגש בעיקר קושי בקריאה.

3. רטינופתיה שגשוגית

זהו שלב חמור של פגיעת סוכרת בעיניים. מרבית החולים עם המאוזנים לא יפתחו שלב זה. לשלב זה שני סיבוכים עיקריים: דימום לזגוגית והיפרדות רשתית משכתית.

בשלב זה צומחים כלי דם חדשים ובלתי תקינים ברשתית העין, אשר נוטים להיקרע בקלות וליצור דימום ואובדן ראיה פתאומי. בנוסף, לעיתים צומחים קרומים (ממברנות) על גבי כלי הדם החדשים, אשר מתכווצים במשך הזמן ומושכים את הרשתית ממקומה, התופעה נקראת  "הפרדות רשתית משכתית".

היפרדות רשתית על ידי קרומי תאים המושכים אותה ממקומה.
  • 4. בצקת מקולרית Diabtic macular edema 

תסמונת בו היא התסמונת העינית הקשה ביותר הנגרמת מהסוכרת. היא נגרמת כתוצאה מזרימת דם מוגברת, המייצרת לחץ על כלי הדם ברשתית ואלו מפרישים נוזל, שמתעבה במרכז הראייה ומייצר בצקת.

הטיפול ברטינופתיה סוכרתית:

  • השלב הראשון הינו טיפול מניעתי.  באמצעות איזון רמת הסוכר לאורך זמן, איזון לחץ דם וערכי הכולסטרול, חולי סכרת יכולים לשלוט במהלך המחלה, שכן ערכים אלה עשויים להשפיע באופן מכריע על הופעת הרטינופתיה הסוכרתית לראשונה ועל הידרדרותה (אם קיימת).
  • גילוי מוקדם הינו מפתח להצלחה והורדת הסיכון לאיבוד ראייה.  הקפדה על בדיקת עיניים שגרתית הינה חשובה ביותר בפרט לחולי סוכרת.
  • טיפול  באמצעות לייזר הוא הטיפול הוותיק ביותר, שמטרתו העיקרית היא עצירת הדלף שתעצור את התקדמות המחלה. חשוב להבין, כי טיפול זה משמש בעיקר לטיפול ברטינופתיה שגשוגית. לרוב אינו משפר את הראייה ומשמש כתוספת לטיפול בזריקות עיניים.
רשתית עם נקודות בהירות

הנקודות שאנו רואים בתמונה הם תוצאה של צריבת  כלי הדם בלייזר.

טיפול בנוגדני VEGF – טיפול באמצעות הזרקות תוך עיניות. תרופה אשר מכילה נוגדן להורמון הקרוי vegf. הורמון זה אחראי לצמיחת כלי דם חדשים ברשתית; כלי דם אלו אינם תקינים ועלולים לדלוף. תרופה זאת נקשרת להורמון ומעכבת את פעולתו ובכך מונעת יצירת כלי דם לא תקינים ברשתית.

הזרקת הורמון לתוך העין

זריקה תוך עינית

  • טיפול בהזרקות סטרואידים עיניות – זריקות אלה ניתנות בעיקר כאשר הטיפול הקודם לא צלח.
  • ניתוח ויטרקטומיה –  דימום לזגוגית (שאינו נספג באופן עצמוני) מטופל על ידי ניתוח ברשתית, הנקרא ויטרקטומיה. במהלכו נעשים שלושה פתחים זעירים בעין, מכשירים מיקרוסקופים מאפשרים את הוצאת הדימום ולאחר מכן מבצעים השטחה של הרשתית באמצעות לייזר. הצלחת הניתוח תלויה במידת הפגיעה הסוכרתית במרכז הראייה  וכמו בכל ניתוח יתכנו סיבוכים ותופעות לוואי.
דימום ברשתית מטופל ע"י מכשירים מיקרוסקופיים

בתמונה זאת ניתן לראות דימום נרחב וניסיון לספוג אותו באמצעות ניתוח ויטרקטומיה.

נכתב ע"י דורית שואף, אופטומטריסטית המכון לראייה ירודה, מגדל אור

מאי 2021