מחווה היא פעולת אצבעות המשמשת לביצוע פעולות המכשיר ויישומיו וכן לניווט בין חלקי המסך, או המסכים השונים. רוב המחוות שלהלן רלוונטיות למצב בו קורא המסך של המכשיר מופעל ומתקבל חיווי קולי בהתאם למחווה. מחוות הן חלק אינטגרלי מצורת העבודה עם מסכי מגע, אולם יישנן מחוות ייעודיות וצורת עבודה ייחודית למשתמשי נגישות, המשתמשים בהגדלה והקראה
המחוות נבדלות ביניהן במספר קרטריונים :
- מטרתן – כלומר הפעולה אשר תבצע אחרי הפעלתן
- כמות האצבעות המשתתפות במחווה
- מספר התנועות אשר יבוצעו ע"י המשתמש
- כיוון המחווה
- מהירות ביצוע המחווה
.לפניכם רשימת מחוות מרכזיות בשימוש בטלפונים חכמים (smartphone)
א. מחוות נקישה:
נקישה משמשת לרוב להפעלה של יישומים או כפתורים, וכן להפעלה של מצבים. כשמה כן היא, נגיעה קצרה עם אצבע (אחת או יותר) על המסך. רוב הנקישות רלוונטיות לעבודה עם או בלי קורא מסך או הגדלה.
ב. לחיצה:
לחיצה היא נגיעה ממושכת ורציפה, המשמשת לרוב לפתיחת סרגל כלים/תפריט. כמו כן מאפשרת לסמן טקסט על מנת לבצע בו שינוי כלשהוא. פעולה זו אינה ייחודית לעבודה בקורא מסך.
ג. מחוות החלקה:
מחוות החלקה היא השיטה העיקרית לניווט בין אזורים במסך, במצב בו קורא המסך במכשיר מופעל. באמצעותה יכול המשתמש להבין מה מוצג במסך שלפניו, ובכך לבנות מפה מנטלית של המסך (מפה מנטלית = היכולת להעריך את מקומה של נקודה מסויימת במסך ביחס למרחב המסך). מחווה זו נעשית בהנעת אצבע אחת במהירות יחסית לרוחב המסך. כיוון המחווה תלוי בשפת המכשיר.
ד. מחוות חקירה:
מחוות חקירה משמשת לחקירת המסך, על ידי הנעת האצבע במסך ללא שיטתיות, אלא באקראי בכל כיוון שרוצים. בשימוש במצב בו קורא המסך במכשיר מופעל.
ה. מחוות אישור:
מחוות אישור היא נקישה שמטרתה הפעלה בתוך יישום, כשהמשתמש נמצא במקום הרצוי מבחינתו ויכול להמשיך עם הפעולה הרצויה (מקביל להקשת ENTER במחשב). בדרך כלל נעשית אחרי מחוות החקירה או ההחלקה, ומצריכה הקשה כפולה. בשימוש כשקורא המסך מופעל.
ו. מחוות גרירה:
משתמש ללא קורא מסך ישתמש במחוות הגרירה על מנת למקם את היישום במסך הבית; משתמש עם קורא מסך ישתמש בה על מנת לכבות את היישום. מחווה זו נעשית באמצעות הנעת אצבע או יותר על פני המסך בכיוון מסויים, בהתאם לסוג המכשיר. כאמור, מחווה זו אינה ייחודית לקורא מסך.
ז. מחוות גלילה :
מחוות גלילה משמשת בעיקר למעבר בין יישומים פתוחים או גלילה אנכית של תוכן המסך, וכן לפעולות עזר נוספות (כגון חשיפת שורת המצב, מסך היישומים וכד'). מתבצעת בהחלקת אצבע או יותר, משתנה בין המכשירים לדגמיהם השונים.
שימו לב – לשימושכם רשימת מחוות המלאה, אשר נמצאת בהגדרות המכשיר ע"פ התיאור הבא :
- במכשירי IOS (אייפון) -בתפריט הגדרות – נגישות – VoiceOver- פקודות – מחוות מגע.
2. במכשירי אנדרואיד: תפריט הגדרות – נגישות – ראייה – **(לאחר הפעלת voice assitant) ניתן ללחוץ על "עזרה של מסייע קולי"
** השפה העברית לא מובנת במכשירי הAndroid ולכן יש צורך להוריד מחנות האפליקציות תוסף ומנוע דיבור על מנת לאפשר חיווי קולי בעברית. להורדת מנוע דיבור מסוג Vocalizer – לחץ כאן
כתב – ליאור אטיאס , מדריך מחשבים, מגדל אור
תיקוף מקצועי – מאיה מאיר , מורה שיקומית, מגדל אור
ינואר 2022