נגישות מסמכים ומצגות

חיזוק רמת נגישותם הוויזואלית והדיגיטלית של מצגות או קבצים ומסמכים שונים לכלל הציבור עם מגבלות חושיות או קוגניטיביות ולציבור עם מגבלות ראייה בפרט, הוא תהליך בעל משמעות רבה.

חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות תשנ"ח-1998 ותקנות הנגישות השונות, מהוות מסגרת חוקתית ברורה, אשר כל ארגון אשר נותן שירות ציבורי, מחויב לעמוד בה, בראש ובראשונה ברמה החוקתית אך לא פחות מכך, ברמה המוסרית. ההנחיות המתוארות במסמך זה, נגזרות מהנחיות WCAG2.0 עליהן נשען תקן הנגישות הישראלי 5568. ככל שהתכנים בעלי רמת נגישות גבוהה יותר, כך רמת חשיפתם וערכם גדול יותר.

להלן העקרונות המרכזיים, אשר יחזקו את רמת הנגישות בתכנים מסוגים שונים:

  • טקסט חלופי לאלמנטים חזותיים – לכל התמונות והאלמנטים החזותיים במסמך, יש לספק טקסט חלופי. הטקסט החלופי יתאר את התוכן או את מטרת האלמנט החזותי באופן מילולי. פעולה זו תאפשר לתוכנות כמו "קורא מסך" אשר מבצעות חיווי קולי למשתמש ,לקבלת אינדיקציה קולית של האלמנט החזותי
  • רצף קריאה הגיוני ובעל משמעות ברורה – יש להקפיד על כתיבה קוהרנטית בשפה פשוטה ונהירה
  • חלופה נגישה לתכני וידאו – יש להקפיד על הכנסת כתוביות או חלופה נגישה (תרגום לשפת הסימנים במידת הצורך) לציבור עם מגבלות שמיעה לתכני וידאו המוצגים בתוכן המוצג .
  • חלופה נגישה לתכני אודיו – יש להקפיד על הוספת חלופה נגישה כמו קובץ טקסט שמכיל את כל המלל המדובר של תכני האודיו במסמך.
  • מבנה היררכי של אופן הצגת המידע הנכלל במסמך – ניתן לעשות זאת ע"י אלמנטים כמו חלוקה לכותרות ושימוש ברשימות.
  • מבנה טבלאות פשוט ללא אלמנטים מורכבים – יש להקפיד על מבנה טבלאות תקני, כזה המכיל שורת כותרת עליונה, ללא שימוש באפשרות כמו "פיצול תאים" או "איחוד תאים" ושימוש בסגנונות מוכנים מראש. במידה ויש יש טבלה בעלת רמת מורכבות גבוהה, ניתן להוסיף טקסט שמתאר את הנתונים בטבלה בצורה פשוטה ובהירה כחלופה.
  • רמת ניגודיות (contars) גבוהה – יש להקפיד על רמת ניגודיות טקסט בין רקע למידע המוצג במסמך (יחס של 1:4.5 לפחות על פי התקן)
  • העברת מסרים ע"י שימוש בביטויים גרפים שונים – יש לשלב שימוש בצורות או טקסטורות בנוסף לשימוש בצבעים על מנת להעביר מידע או מסר בתוכן המוצג. לדוגמא – הצגת גרף עמודות/עוגה/ביטוי ויזואלי אחר,  כדי להבדיל בין הנתונים השונים
  • שימוש מוגבל באנימציות – אין לעשות שימוש בהנפשות מצגת או אנימציות שונות, המכילות 3 הבהובים בשנייה – על מנת לא להקשות על ציבור עם קושי קוגניטיבית או ויזואלי אחר.
  • קישורי עמודים – יש להקפיד על מטרה ברורה של הקישורים בעמוד
  • שימוש בכותרות – יש להקפיד על הכנסה של כותרת לעמוד באתר אינטרנט (title), או במסמך Office או PDF
  • שפה וניסוח – הוראות ותוויות אינן נסמכות אך ורק על מאפייני חישה של מרכיבים כגון צורה, גודל, מיקום חזותי, כיוון או צליל אלה על ניסוח ברור של החומר המוצג

מהו תהליך ההנגשה?

לביצוע תהליכי הנגשה במסמכי Word ו PDF ולמצגות PowerPoint , קיימים כלים לבדיקת נגישות אוטומטית ויכולות הנגשה של התוכנה עצמה. (מיקורוסופט – חינם לבעלי רישיון office, אדובי – רק לבעלי רישיון DC Pro).

בדיקת נגישות מלאה משלבת בדיקה אוטומטית במקביל לבדיקה ידנית. לעיתים, מתגלות בעיות נגישות שהבדיקה האוטומטית לא יכלה לגלות ולכן מומלץ לבצע בדיקה ידנית, על מנת לוודא שאכן הקובץ נגיש בצורה מלאה ותקנית.

להלן קישורים להנגשת מסמכים ומצגות של חברות מיקרוסופט ואדובי:

  1. נגישות קבצי Word – בדיקות וביצוע תיקונים נדרשים
  2. נגישות קבצי PowerPoint – בדיקות וביצוע תיקונים נדרשים
  3. נגישות קבצי PDF – בדיקות וביצוע תיקונים נדרשים

לסיכום

תהליך הנגשת התוכן הוא תהליך הדורש מקצועיות, יחד עם זאת, ניתן בהחלט עצמאית ליישם את העקרונות המוצגים במסמך זה, על מנת לאפשר לכל אדם לקבל את המידע המוגש בקובץ באופן שוויוני ומכיל.

מומלץ לקרוא ולעקוב אחר ההנחיות השונות שמפרסמת החברות השונות שפיתחו את התוכנה בה נכתב או עוצב המידע

מומלץ לעבור הדרכה מקצועית לעורכי תוכן לחיזוק ידע ורכישת כלים מעשיים להנגשה מלאה ורחבה  לקבל כלים פרקטיים

עדיין לא בטוחים ? שילחו אלינו את החומרים על מנת להעביר אותם תהליך בדיקה מקיף ומקצועי  ע"י צוות אנשי מקצוע המתמחים בנגישות דיגיטלית.

המידע המוצג במסמך זה אינו תחליף של כל הביט או סעיף בתקנות הנגישות השונות. זהו מידע מקצועי אשר מתבסס על מקצועיות וידע בנוגע לתחום הנגישות.

לקביעת שיחת ייעוץ בנושא ללא עלות – יעל סלע 054-5703322