גלאוקומה היא קבוצת מחלות, הפוגעות בעצב הראייה ובשדה הראייה. קיים קשר בין מחלות אלה לעליית הלחץ התוך עיני, אך לעיתים נגרם נזק לעצב גם כאשר הלחץ התוך עיני תקין.
התפתחות גלאוקומה
במצב תקין מתקיים שווי משקל בין יצור הנוזל התוך עיני לבין ניקוז הנוזל, כאשר שווי משקל זה מתערער ממספר סיבות: יצור עודף של נוזל, חוסר ניקוז או חסימה של ניקוז הנוזל, נגרמת עלייה בלחץ התוך עיני. הלחץ גורם לפגיעה בעצב הראיה ובהמשך לפגיעה בשדה הראייה.
גלאוקומה היא מחלה המתפתחת בהדרגה ובהעדר טיפול מתאים עלולה לגרום לעיוורון. בדרך כלל גלאוקומה פוגעת בשתי העיניים, אך לעיתים נראית פגיעה בעין אחת. איבוד ראייה כתוצאה מגלאוקומה הוא בלתי הפיך מכיוון שהנזק הוא עצבי.
בתמונה זאת ניתן לראות את הלחץ שמופעל על עצב הראייה.
גלאוקומה – סוגים:
גלאוקומה זווית פתוחה: מחלה כרונית אשר מתקדמת באיטיות וללא תסמינים. השכיחה ביותר וכוללת בתוכה תתי סוגים:
- גלאוקומה רחבת זווית עם לחץ תוך עיני מוגבר.
- גלאוקומה רחבת זווית עם לחץ תוך עיני תקין.
גלאוקומה זווית סגורה: נגרמת כתוצאה של חוסר שווי משקל בין יצור וניקוז הנוזל התוך עיני. מצב זה מתבטא בכאבים עזים, רגישות רבה לאור, ירידה חדה בחדות הראייה וראיית ברקים. זהו מצב חירום רפואי אשר דורש טיפול מידי.
בתמונה שלפיכם, ניתן לראות זווית פתוחה ותקינה, דרכה עוברים הנוזלים באופן תקין ואילו בתמונה התחתונה זווית סגורה אשר דרכה אין מעבר של הנוזל החוצה. מצב זה גורם לעלייה בלחץ התוך עיני.
סוגי גלאוקומה נוספים:
- גלאוקומה מולדת: מתפתחת בגיל הינקות או מולדת. ההנחה היא כי קיים מום מולד באיזור הניקוז. זוהי מחלה קשה הגורמת לליקוי ראיה משמעותי ותחזית רפואית שלילית.
- גלאוקומה משנית או נרכשת: נגרמת כתוצאה מגורמים שונים כגון:סכרת, נטילת סטרואידים, דלקות עיניים (למשל אוביאיטיס) או מטראומה באיזור הניקוז.
- גלאוקומה פיגמנטרית: נובעת כתוצאה מנדידת אנדותל המלנין על קרנית העין, הגורמת לסגירת הזווית.
- סינדרום פסאודו אקספוליאדיה: בחלק מהעיניים עם סינדרום זה מתפתחת גלאוקומה עקב שקיעה גדולה של פיגמנט, לרוב בעשור השלישי של החיים.
אבחנה
אבחון מוקדם: בדיקות שגרתיות אצל רופא עיניים מעל גיל 40 מאפשרות גילוי וטיפול במחלה, כאשר היא ללא סימפטומים בשלבים הראשונים. האבחון המוקדם מונע נזק מתקדם ואף עיוורון.
גורמי סיכון:
- גיל: מעל גיל 40.
- גזע: מוצא אפריקאי והיספני – סיכון מוגבר.
- היסטוריה משפחתית או גנטיקה.
- קוצר ראייה.
- לחץ תוך עיני מוגבר מעל 21 מ"מ כספית.
טיפול רפואי בגלאוקומה:
טיפול תרופתי:
מוריד את קצב יצור הנוזל או משפר את ניקוז הנוזל. ניתן בטיפות לעין או בכדור לבליעה. מטרת הטיפול היא הורדת הלחץ התוך עיני במטרה לעצור את התקדמות המחלה.
טיפול בלייזר:
- Laser Trabeculoplasty גלאוקומה זווית פתוחה: צריבת אזורים מסוימים בזווית העין המגדילים את יכולת ניקוז הנוזל.
- :Yag laser משמש לניקוב הקשתית ומיועד לגלאוקומה זווית סגורה.
- Iridiotomy : יצירת נתיב ניקוז חדש במקרה של זווית סגורה.
טיפול ניתוחי:
Trabeculectomy: יצירת נתיב ניקוז חדש או השתלת מסתם המעביר את הנוזל החוצה.
כדאי לזכור, שהטיפולים השונים אינם מרפאים את המחלה או מתקנים את הנזק שכבר נוצר. מטרתם למנוע את התפתחות המחלה, הופעת הסימפטומים ושמירה על ראייה תפקודית לכל החיים.
בתמונה זאת ניתן לראות את השפעת הגלאוקומה על שדה הראייה: תמונה עליונה משמאל ראייה תקינה, תמונה ימנית תחתונה צמצום ניכר בשדה הראייה גלאוקומה מתקדמת.
סיכום והמלצות:
גלאוקומה היא מחלה כרונית עם סיכון להתפתחות הנזק. מחלה זאת ניתנת לעצירה או לעיכוב משמעותי על ידי גילוי מוקדם, טיפול ממושך ומעקב קבוע אצל רופא עיניים. כאשר קיים נזק ישנו טיפול שיקומי תומך הכולל:
- התאמת משקפיים מתאימים הכוללים פילטרים ע"י אופטומטריסט מכון לשיקום ראייה ירודה.
- התאמת טלסקופים, מיקרוסקופים ומכשירי הגדלה שונים.
- לימוד כיצד להשתמש בשרידי הראייה הקיימים והתאמת תאורה.
- הגדרת תהליך הדרכה שיקומית לחיזוק תפקוד עצמאי.
נכתב ע"י דורית שואף, אופטומטריסטית המכון לשיקום ראייה ירודה, מגדל אור, מאי 2021
למידע נוסף על השירותים המוצגים במידע לחץ כאן: