סיכום המאמר

העין היא אשנב לעולם שמסביב. העולם כולל גירויים חזותיים רבים יותר מגירויים המתקבלים בחושים האחרים. על כן, פגיעה בראייה משפיעה בצורה משמעותית על התפקוד בתחומי החיים השונים. 

לקשיים התפקודיים השפעה על המצב הרגשי של האדם, ואלו מתווספים לגורמים נוספים כמו: תפיסת האדם את המגבלה ואת עצמו, התנסויות קודמות של האדם עם משברים בחייו, תגובות הסביבה, והיכולת להתמודד עם שינוי. תמהיל זה, אשר ייחודי ושונה מאדם לאדם, מוביל לתגובה רגשית שונה.

שיקום הינו תהליך שמטרתו לחזק את החלקים הרגשיים והתפקודיים של האדם. שימוש נכון בטכנולוגייה מסייעת והדרכה שיקומית המותאמת לצרכים וליכולות של האדם, בשילוב של תמיכה רגשית לאדם עם המוגבלות בראייה ומשפחתו, מסייעים להתגבר על האתגרים השיקומיים הרבים הנלווים ללקות ראיה או עיוורון. 

השילוב בין הדרכה שיקומית לתמיכה רגשית, הוא בעל ערך רב לתהליך השיקום. נוצרת הדדיות בין החיזוק התפקודי, שמשפר את תחושת המסוגלות האישית של האדם, מפחית חרדה, ויוצר מוטיבציה להמשך שיקום, לבין התהליך הרגשי שמאפשר את הפתיחות לשימוש בעזרים ולקבלת ההדרכה המעשית. אנשים שונים מגיעים לתהליך ממקומות שונים, ויש להתאים לכל אדם את התהליך השיקומי המתאים לצרכיו האינדווידואליים. 

קיימים עזרים ייעודיים שונים הנותנים מענה לאתגרים ולקשיים תפקודיים בכל תחומי התפקוד היומיומי, אך ישנם אנשים שאינם מעוניינים להשתמש בהם. 

המאמר נכתב לביטאון שיקום של עמותת חומש ופורסם בשנת 2016 (גיליון 27).   

גיליון זה הוקדש כולו לנושא של עיוורון ולקות ראייה. לקריאה נוספת במאמר זה ולקריאה בנושאים נוספים הקשורים למוגבלות בראייה לחץ כאן 

לקריאה נוספת בנושא טכנולוגיה מסייעת לתפקוד עצמאי לחץ כאן

לשירותים נוספים המסייעים בהתמודדות עם אתגרי השיקום לאנשים עם עיוורון או לקויות ראייה- הדרכה השיקומית, התאמת עמדת עבודה, שיקום ראייה ירודה

כתבו: שירי הוכמן, ריטה לפיד-מגדל אור

ינואר 2016