אחד ממוצרי החשמל בבית התקלקל או את/ה רוצה להתחדש במוצר חשמלי חדש ומתלבט איזה מוצר לקנות ?

 חשוב להדגיש שמוצרים נגישים לשימוש ביתי, כמו גם נגישות סביבה או טכנולוגיה מסייעת לאדם עם לקות בראייה, מבוססים על כמה עקרונות: עקרון הניגודיות, שימוש בחושים מפצים ועקרון הקביעות. כיצד עקרונות אלו יכולים להוות בסיס על מנת לבחון איזה מוצר לרכוש כדי שתוכל להפעיל אותו באופן עצמאי ומוגן?

המידע שלפניכם, יציג מגוון דוגמאות ודגשים לשימוש בעקרונות הנ"ל על מנת לבחור מוצר נגיש לאדם עם לקות בראייה ובכך להעלות את הסיכוי להפעלה עצמאית, מוגנת ונוחה.

דוגמאות לשימוש בעקרון הניגודיות בשיקולים לבחירת מוצר:

ניגודיות יכולה להתבטא בצבע, בגודל ובמרקם.

על מנת לבחון רכישה של מוצרים לשימוש ביתי על פי עיקרון זה חשוב לבחון :

  • האם המשטחים השונים בעלי הפונקציות השונות במכשיר, נבדלים זה מזה בניגודיות ? למשל האם בכיריים אינדוקציה אני יכול לראות סימון בצבע ניגודי של המשטח עליו יש להניח את הסיר? האם ישנה אינדיקציה מישושית כלשהי היכן להניח את הסיר במשטח המותאם ?
  • האם כפתורים שונים במכשיר חשמלי כדוגמת מכשירי "נינג'ה" השונים, מסומנים בסימונים /צורות/צבעים שונים כך שניתן להבחין בהם ,לאתר את הפונקציה או ההפעלה הרצויה?
  • האם כפתור הפעלה לתכניות שונות במכונת הכביסה, מורים בצבע ניגודי על התוכנית הנבחרת?

kaftot

בתמונה מעלה, כפתור הבורר את התוכניות והתכניות מסומנים בצהע ניגודי ברור. כפתורי ההפעלה הם לחצנים שניתן להבחין בהם בעזרת המישוש.

  • האם בשלט המפעיל את המכשיר ניתן לראות בצבע ניגודי את התוכנית הנבחרת? או/ו האם ניתן להבחין בין הכפתורים השונים בעזרת צורה שונה של לחצנים לפונקציות שונות?
  • האם ניתן לראות בצבע ברור היכן להכניס את הפריטים למכשיר כמו את התבנית לתנור באופן מאוזן ? או את חומרי הניקוי במיקום המתאים במכונת הכביסה?

lo nagish

בתמונה מעלה , כפתורי ההפעלה של הפונקציות והפעלת הטיימר- כולם כפתורים  דיגיטליים על משטח אחיד שלא ניתן להבחין בהם בעזרת המישוש ואין בהם צבע ניגודי

דוגמאות לשימוש בשימוש בחושים מפצים בשיקולים לבחירת מוצר:

אדם עם לקות בראייה עושה שימוש בחושים אחרים כדי לפצות על החסך בראייה לבחירת מוצרים לבית. על מנת לבחון רכישה של מוצרים לשימוש ביתי על פי עיקרון זה חשוב לבחון :

  • שימוש בחוש השמיעה לשם הפעלת מכשיר. הכוונה לקבלת מידע לגבי כיוון מדוייק של המכשיר ו/או הפעלתו באמצעות חיווי קולי או התראה קולית כל שהיא. בהקשר זה חשוב לדעת שמוצרים אשר מופעלים באמצעות אפליקציות או מתממשקים בדרך כלשהי עם טלפון חכם, על פי רוב הם נגישים כיוון שבטלפון החכם ישנו חיווי קולי מובנה. לדוגמא:
  • האם ישנו חיווי קולי (צליל או אמירה ברורה)  אשר מאפשרת לך להעלות את הטמפרטורה במזגן ולהגיע לטמפרטורה המדוייקת?  האם יש הקראה של הטמפרטורה המדוייקת במקרר? האם ישנו מידע קולי לגבי התכנית הנבחרת במכונת הכביסה או במכשיר הנינג'ה?
  • שימוש בחוש המישוש לשם הפעלת מכשיר. שימוש בחוש המישוש כחוש מפצה מתקשר לעיקרון של ניגודיות בגודל ו/או במרקם. ככל שתהייה יותר ניגודיות במכשיר כך ניתן יהיה בקלות יותר להבחין בפריטים. לדוגמא:
  • האם הכפתורים ו/או לחצני ההפעלה של הפונקציות השונות במכשיר הם כפתורים שניתן לחוש בהם במגע? האם ניתן להבחין ביניהם וכך להבחין בין הפונקציות השונות או שהם מסך/משטח אחיד ללא יכולת הבחנה?

nagish

בתמונה מעלה – טוסטר עם כפתורי הפעלה מיכניים מונגשים. ניתן להבחין במישוש בנקודת המוצא של הכפתור (הסימון האדום שעל כל כפתור)  שאותו ניתן לכוון לזמן המתאים/ לתכנית המתאימה ולמעלות הרצויות. המעלות עצמן/התכנית והזמן- רשומים בניגודיות של צבעים. אם ניגודיות הצבעים איננה מספיקה –ניתן להוסיף סימנים מישושיים מסביב לכפתורים המכוונים.

  • האם ניתן לחוש במישוש באופן ברור היכן להניח במדויק את הפריטים במכשיר? לדוגמא-האם ברור היכן להכניס לתנור בצורה מאוזנת ובטיחות את התבנית?  האם ברור באופן מישושי במכונת הכביסה היכן להניח את האבקה והיכן להניח את המרכך?

דוגמאות לשימוש בשיקולים לבחירת בעקרון הקביעות מוצר:

שימוש בעקרון הקביעות הוא קריטי לאדם עם לקות בראייה על מנת לזהות פריטים באופן מדוייק ובקלות ועל מנת לבצע פעולות באופן עצמאי. הקביעות יכולה להתבטא במיקום קבוע של פריטים, באופי הסימנים של פריט (מרקם, גודל, צורה) או בביצוע פעולה בסדר קבוע.

על מנת לבחור מוצרים לשימוש ביתי על פי עיקרון זה,  יש לבחון:

  • התנהלות כפתור ההפעלה ובחירת התכנית-האם יש בו חוקיות/שיטה ברורה ? האם לדוגמא כפתור ההפעלה של מכונת הכביסה בסיום הפעולה חוזר למקומו ההתחלתי שמהווה נקודת מוצא להפעלה הבאה? או האם בקלות ניתן להחזירו לנקודת המוצא כדי שבהפעלה הבאה ההכוונה שלו תתחיל מאותה נקודה?
  • האם לדוגמא באופן קבוע יש סימן ברור לסיום הפעולה במכשיר? סימן קולי, מישושי, מיקום קבוע שהכפתור מגיע אליו בסיום הפעולה ובכך המיקום הקבוע יכול להוות אינדיקציה לסיום הפעולה?

חשוב להדגיש, הדוגמאות הנ"ל הן דוגמאות בלבד אשר נועדו להדגים את השימוש בעקרונות של ניגודיות, שימוש בחושים מפצים וקביעות לבחינת מכשיר. על בסיס אותן דוגמאות ניתן לשאול שאלות דומות לגבי כל מכשיר.

כתבה : ריטה לפיד, מנהלת מקצועית, תחום תפקודי

אוגוסט 2023