כיצד שימוש בעקרונות של ניגודיות יכולים לסייע לאנשים עם מוגבלות בראייה ?
ניגודיות (contrast) אלו ההבדלים במאפיינים אשר גורמים לעצמים להיות נפרדים ובולטים מסביבתם.
ניגודיות צבע היא בעלת חשיבות עבור אדם עם שרידי ראייה ואילו יישומי מרקם וגודל של עקרון הניגודיות יתרמו גם לאדם עם עיוורון מוחלט.
- ניגודיות בצבע: כאשר אין ניגוד צבעים מספק בין צבע האובייקט לבין הרקע עליו הוא נמצא, גם אדם אשר רואה היטב עשוי להתקשות בזיהוי החפץ. עבור מי שראייתו לקויה הצורך בניגודיות משמעותי עוד יותר.
- עיצוב הסביבה על פי עקרון הניגודיות בצבע ניתן ליישום בארגון הבית ובפעילויות השונות כמו: כתיבה עם טוש בקונטרסט לדף, שינוי צבעים במחשב/ טלפון חכם, כלים בצבע שונה מצבע השיש וכדו'. להרחבה ראה ארגון הבית.
- הקונטרסט בצבעים יכול להופיע בצורת רקע כהה ופריט בהיר או להיפך.
- קונטרסט הצבעים האופטימלי לאדם אחד אינו בהכרח מתאים לאדם אחר, על כן רצוי לנסות כמה ניגודים של צבעים להתאמה מרבית. לחצו כאן כדי לקבלת כלי מקוון לבדיקת קונטרסט.
- שימו לב כי קשה לאתר פריטים שקופים כיוון שלא ניתן להשתמש בעיקרון הניגודיות. להרחבה ראה ארגון הבית.
כאמור, ניגודיות צבע היא רק ביטוי אחד של עקרון הניגודיות. ניגודיות יכולה לקבל ביטויים נוספים:
- ניגודיות בגודל: הניגודיות תתבטא בגדלים שונים, אשר ניתנים לזיהוי ולביצוע הבחנה מבדלת באמצעות חוש המישוש. לדוגמא: איפסון מצרכים שונים בכלי קיבול בגדלים שונים. לפירוט ראה שימוש בחושים מפצים.
- ניגודיות במרקם: הניגודיות תתבטא בצורות שונות או בסימנים מישושיים שונים אשר ניתנים לזיהוי ולביצוע הבחנה מבדלת באמצעות חוש המישוש. לדוגמא: איפסון מצרכים שונים בכלי קיבול בצורות שונות או סימון כלים זהים עם סימן מישושי כמו מדבקה בולטת, ברייל וכדו'.
נכתב על ידי ריטה לפיד, מנהלת מקצועית במגדל אור.