מהו ניוון מקולרי גילי – נמ”ג?
עם העלייה בגיל עלולה להתפתח גם פגיעה בראייה אשר נקראת ניוון מקולרי של הרשתית הקשור בגיל. בגיל 55 יחלו אחוז אחד מהאוכלוסייה ואילו בגיל 75 יחלו בה כ- 33% מהאוכלוסייה.
נמ”ג היא מחלה אשר פוגעת במרכז הרשתית, בחלק אשר אחראי על הראייה הברורה והחדה. אזור זה בעין נקרא מקולה. אזור המקולה מאפשר ראייה חדה וברורה הדרושה לזיהוי פנים, קריאה, צפייה בטלוויזיה, נהיגה ועוד. שאר אזורי הרשתית, שהם בעצם החלק הגדול יותר, מאפשרים ראייה רחבה, זיהוי צללים, תנועה ואור, אך לא ראיה חדה.
נמ”ג – שלבי המחלה
לנמ”ג קיימים שני שלבים: השלב היבש והשלב השני המתקדם, אשר נקרא השלב הרטוב.
השלב הראשון – השלב היבש של נמ”ג
השלב הראשון של הנמ”ג מתאפיין בהיווצרות שומנים וחלבונים המכונים “דרוזן” Drusen על גבי המקולה, אלה יוצרים מעין חסמים בקליטת האור שכן היווצרותם יוצרת ניוון של תאים בשכבות הרשתית.
התקדמות השלב היבש איטית יחסית ויכולה להתקדם במשך עשרות שנים, רק במקרים חמורים של נמ”ג יבש נמצא אטרופיה אזורית נרחבת.
רוב חולי הנמ”ג סובלים מהשלב היבש כאשר רק ל 10% מהחולים תתפתח המחלה ותעבור לשלב השני הרטוב, אך 90% ממקרי העיוורון על רקע נמ”ג יגרמו בשל השלב הרטוב.
אבחון המחלה נעשה על ידי רופא עיניים ועם האבחון יש לבצע מעקב תקופתי לפי הנחיות הרופא.
בשלב זה יש לזכור כי נטילת ויטמינים שהומלצו על ידי רופא העיניים מרחיקה את המעבר בין השלב היבש לרטוב.
עישון פוגע מאוד וגורם להתקדמות מואצת של המחלה ולכן ההמלצה היא להפסיק לעשן.
המלצה נוספת וחשובה ביותר היא בדיקה עצמית יומיומית, באמצעות לוח אמלסר. זוהי בדיקה מהירה פשוטה וקלה לביצוע אשר מעניקה אינדיקציה לחולה על התקדמות המחלה. למעבר ולהסבר על הבדיקה יש ללחוץ על הקישור הבא: בדיקת אמסלר.
בשלב היבש משפיעה המחלה בדרכים שונות. ההשפעות האופייניות ביותר הן:
- ראייה מעוותת של קווים וצורות
- כתם קטן עיוור בשדה הראייה
- טשטוש ראייה וחוסר גבולות
- ראיית צבעים דהויה ושונה
- קושי במעבר בין אור וחושך
השלב השני – השלב הרטוב של נמ”ג
בשלב הרטוב של נמ”ג צומחים כלי דם לא איכותיים מן הדמית אל מתחת לרשתית באיזור המקולה. מכלי דם אלה דולפים נוזלים, שומנים וחלבונים. כמו כן, כלי הדם בעצמם נוזלים, מצב אשר גורם לבצקת וחסם בראייה, ובתוך זמן קצר לניוון ואובדן הראייה המרכזית. כתוצאה מהדימום נוצרת ריקמת צלקת המופיעה ככתם שחור במרכז הראייה. חולים אלה יתלוננו על כך שאינם מזהים פנים, לא יכולים לקרוא או לראות את המספרים בשעון או רואים כתם שחור קבוע. כמו כן, צפויות תלונות רבות על ראייה תפקודית.
לשלב זה קיימים מספר טיפולים, הנפוץ בניהם הוא טיפול באמצעות זריקות אשר תפקידם למנוע היוצרות של כלי דם חדשים בעין ולעיתים אף יגרמו לנסיגה בכלי הדם שנוצרו קודם. שלושת הזריקות הנפוצות הן: אווסטין, אייליה ולוסנטיס. הרופא המטפל מחליט על הסוג המתאים לחולה. יתכן כי חולה מסוים יקבל מספר סוגים. ישנם עוד מספר טיפולים כמו טיפול פוטודינאמי, טיפול בלייזר ובמקרים מסוימים ניתוח.
סיכום ודרכי התמודדות
נמ”ג הינה מחלה שכיחה אך עלולה לפגוע בצורה קשה בחדות הראייה ובתפקודו היומיומי של הנושא אותה.
מכונים לשיקום ראייה ירודה, יכולים לתת מענה איכותי ופתרונות רבים ואיכותיים לכל שלב במחלה. הניסיון הרב בטיפול בחולים אלה, שצבר מכון הראייה של מגדל אור, יכול לשפר מאוד את איכות חיי החולה. במכון תעברו בדיקת ראייה מקיפה אשר בעזרתה נוכל להתאים עזרים רבים ומגוונים אשר תוכלו להשאיל ולנסותם בבית.
לראייה למרחק יותאמו משקפיים מיוחדים , אשר כוללים הגדלה ומסננים לפי הצורך של הנבדק כמו כן טלסקופים ועוד. (לקריאה אודות פתרונות לראייה לטוח הקרוב – לחץ כאן) לקריאה נתאים משקפיים מיוחדים הגדלות ופריזמות. כמו כן, התאמת תאורה נכונה, (לקריאה אודות פתרונות והתאמת תאורה – לחץ כאן) מגדלות וכן טמ”סים בגדלים שונים לפי הצורך של הנבדק.
בנוסף, כחלק מהשירות במכון, תוכלו למצוא מכשיר מיקרופרימטר מאיה, המיועד למתמודדים עם נמ”ג אשר עוזר על ידי אימון למצוא נקודות ראייה חלופית ברורה במקום הקודמת שנהרסה, ולשפר משמעותית את הראייה.
כתבה : דורית שואף, אופטמטריסטית המכון לראייה ירודה, מגדל אור
נובמבר 2022