עם העלייה בתוחלת החיים, קיימת עליה בשכיחות המחלות הפוגעות במקולה, שהוא אזור הראייה המרכזי ברשתית. רוב האנשים אשר מאבדים את הראיה המרכזית, מאבדים גם את נקודת הפיקסציה (התמקדות), שבה השתמשו כל חייהם ואינם מודעים למיקום נקודת הפיקסציה החדשה, שדרכה יוכלו להסתכל ולבסס את תפקודם העצמאי. בין המחלות השכיחות ביותר הגורמות לפגיעה במרכז הראייה, הינן רטינופתיה סכרתית וניוון מקולרי גילי (AMD).
אחד מאמצעי הטיפול, לפגיעה זו ולהשפעתה על התפקוד הוא מכשיר ה-Maia המשמש לביצוע בדיקת מיקרופרימטריה ללא צורך בהרחבת אישונים.
מהי בדיקת מיקרופרימטריה המתבצעת בעזרת מכשיר ה Maia
בדיקת מיקרופרימטריה אשר מתבצעת במכון לשיקום ראייה ירודה של מגדל אור, הינה בדיקה שמבצעת מיפוי של רשתית העין, ואיתור מדויק של האזור עם חדות הראיה הטובה ביותר על גבי הרשתית. לאחר המיפוי, המכשיר מאפשר תהליך אימון ותרגול למציאת נקודת פיקסציה (התמקדות) חדשה בעלת תפקוד תקין והפיכתה ליציבה אצל אנשים הסובלים מאזורים מרכזיים ללא ראייה, שנגרמו כתוצאה ממחלה.
האימון מתבצע בעזרת שני פידבקים
- שמיעתי – מכוון את המטופל לאן להסתכל בעזרת צפצופים
- ראייתי – תרגול מבט על מטרה ברורה במיקום מסוים. מטרת אימון זה היא לימוד המטופל להסתכל דרך נקודה אחרת ברשתית ובכך להקל עליו מבחינה ראייתית וייצוב המבט שלו-תורם מאוד לשיפור הראייה התפקודית.
למי מיועד התהליך ומה יתרונותיו ?
האימון במכשיר מתאים לאנשים הסובלים ממחלות שפוגעות במקולה, האזור המרכזי בעין, המאפשרת ראייה חדה, ברורה ואחראית על ביצוע פעילויות יומיות פשוטות כגון: קריאה, כתיבה, צפייה בטלוויזיה, זיהוי תווי פנים ועוד.
יתרונות מכשיר ה maia:
- בנוסף למיפוי רשתית העין, זהו המכשיר היחידי בעולם שמספק פתרון מידי להקלה על הנבדק בביצוע פעולות יומיות פשוטות בצורה לא פולשנית וללא אפשרות לפגיעה בלתי הפיכה.
- האימון והתרגול אפקטיביים בעיקר למטופלים בשלב התחלתי-אמצעי של המחלה, כל עוד אזור הניוון לא גדול במיוחד.
- האימון מתבצע בעזרת מנגנון ביופידבק לקיבוע נקודת הפיקסציה (ההתמקדות) החדשה
- בשלבים מתקדמים של המחלה, כאשר אזור הניוון גדול ניתן להתאים בעזרת המיפוי שבוצע משקפי ראיה שיסיטו את הדמות אל הנקודה שנבחרה כבעלת חדות הראיה הטובה ביותר.
תהליך העבודה עם ה- maia:
- שלב ראשון: בדיקה למיפוי הרשתית בעין- זיהוי אזורים פגועים (לא מתפקדים) ואזורי ראיה תקינים (מתפקדים).
- שלב שני: מציאת נקודת פיקסציה (מיקוד) חדשה: ביצוע מיפוי ממוקד על אותו אזור ראיה שנמצא תקין בשביל לבחור את הנקודה שתיתן את חדות הראייה הטובה ביותר. השלב ראשון ושני מתבצעים במהלך הביקור הראשון, שאורכו בין שעה לשעתיים ובו האופטומטריסט ממפה את הרשתית ובודק האם אותו נבדק מתאים לביצוע אימון/ התאמת משקפי הסטה/ לא מתאים בכלל.
- שלב שלישי: ביצוע אימון ביופידבק על מנת לקבע את נקודת הפיקסציה (ההתמקדות) החדשה שנבחרה: במהלך התרגול המטופל מכוון את העין אל נקודת הפיקסציה (ההתמקדות) החדשה על ידי צליל שהתדירות שלו הולכת וגוברת ככל שהוא מתקרב ונשאר בנקודה החדשה למשך כמה דקות. במידה והמטופל נמצא מתאים , עליו להגיע במשך 3 חודשים, פעם בשבוע, לטיפול שכולל 5 חזרות של ישיבה מול המכשיר. בתום 3 חודשי טיפול, מבצעים הפסקה , בסופה המטופל חוזר למיפוי נוסף ובמידת הצורך לסדרה נוספת ואחרונה.
כמות המפגשים יכולה להשתנות ותלויה במוטיבציית הנבדק ובקצב ההתקדמות, האימון הינו דינמי ויכול להשתנות בהתאם לדרגת החומרה.
כפי שניתן לראות בתמונה מטה , לפני האימון הנקודות הירוקות מתפרסות על מרחב גדול יותר ברשתית, מה שמוכיח לנו שהנבדק מחפש את נקודת הפיקסציה (ההתמקדות) החדשה שדרכה יוכל לראות ע"י הזזת העין לכל כיוון. בתמונת "אחרי האימון", ניתן לראות צמצום משמעותי בטווח החיפוש, מה שמעיד על יציבות הנקודה החדשה.
עובדות ממחקרים:
- ביל הרווי, אופטומטריסט ומרצה מאנגליה, פרסם מאמר בגיליון Optician בשנת 2014 על יתרונות מציאת נקודת פיקסציה (התמקדות) חדשה בעזרת מכשיר ה–Maia.
במאמר הוא מתאר את היכולת לאמן מטופל באמצעות מנגנון הביופידבק שקיים במכשיר. לדבריו מנגנון הביופידבק זוהה כשימושי בעזרה למוח לשנן ולאמן את הנקודה שנבחרה, ובכך להפיכתה לנקודה קבועה ויציבה שדרכה המטופל יסתכל. המכשיר אינו דורש מהמטופל לדמיין או לראות את הנקודה, כי מנגנון הביופידבק יעזור לו בעזרת צליל להגיע לאותה נקודה.
במאמר זה הוא מציין שמלבד היכולת המדויקת של המכשיר למפות את הרשתית ולהעריך את היכולת הפונקציונלית של אותו נבדק, ניתן גם לעזור למטופל ולהקל על הסתגלותו למחלה ע"י אימון זה.
- מחקר בשם: Microperimetry and Clinical practice: an evidence-based review שנערך בקנדה בשנת 2012 מצא שמחלות שפוגעות במקולה (מרכז הראיה) יוצרות נזק ראייתי בלתי הפיך שגורם לאובדן ראיה מרכזית. חולים אלו מפתחים נקודת הסתכלות חדשה, לטענתם מציאת הנקודה החדשה יכולה להתפתח באופן טבעי אך היציבות של ההסתכלות דרכה מקשה על הראיה הקבועה של אותו חולה. מחקר זה מתאר את המצב שקורה אצל רוב החולים שסובלים מפגיעה מרכזית ועם הזמן יוצרים נק' חדשה, אך היציבות (ההישארות) באותה נקודה לאורך זמן קשה להם.
צוות המכון לשיקום ראייה ירודה, מגדל אור
אפריל 2021