כיצד לזהות תרופות באופן עצמאי?
חשוב לארגן ולאחסן את התרופות בבית על פי הוראות המתאימות לכל תרופה, וחשוב לברר עם הרוקח את ההוראות. ארגון ואיחסון נכונים שומרים על איכות התרופות, מקלים על הזיהוי ומונעים סכנות. לשם כך יש להקפיד על:
- איחסון במקום יבש, סגור, שאיננו נגיש לילדים.
- איחסון במקום קבוע כדי להימנע מחיפוש.
- מומלץ להפריד בין תרופות קבועות אותן נוטלים באופן יום-יומי, תרופות כלליות אותן נוטלים מדי פעם, וכן עזרה ראשונה כמו חיטוי, פלסטרים וכדו'. האיתור בדרך זו יהיה קל ויעיל יותר.
- כדאי להשתמש בקופסת כדורים יומית או שבועית (יש מגוון קופסאות עם יתרונות וחסרונות לכל אחת). בחר את הקופסה המתאימה ביותר לסדר היום שלך, לכמות התרופות, ליכולת הקואורדינציה שלך וכו'.
חשוב ביותר להבחין בין הגלולות. לכל גלולה יש מאפיינים והוראות שימוש מיוחדות (לפני /אחרי ארוחה, פוגעת/לא פוגעת בעירנות וכו'), ולכן שימוש לא נכון עלול להיות מסוכן. כדי להבדיל בין התרופות ניתן להשתמש בכללים ובאמצעי העזר הבאים:
- זיהוי לפי אריזות חיצוניות שונות.
- זיהוי לפי אריזות פנימיות שונות.
- זיהוי לפי גודל, צורה, צבע הגלולה. להרחבה אפשר לקרוא אודות ניגודיות.
- יצירת סימן חיצוני קבוע על האריזה החיצונית והפנימית (חיתוך האריזה, גומייה עבה וכדו'). להרחבה אפשר לקרוא אודות עקרון הקביעות.
- אנשים עם שרידי ראייה יכולים לכתוב על אריזות בטוש שחור גדול או לקרוא באמצעות הגדלות מתאימות כמו זכוכית מגדלת או טלוויזיות במעגל סגור. להרחבה ניתן לקרוא אודות מגדלות, טלוויזיות במעגל סגור.
- אנשים שקוראים ברייל יכולים להדפיס את שם התרופה בברייל ולהדביק את התווית על האריזה.
- שימוש בטכנולוגיה מסייעת – ניתן להשתמש בפן פרינד כדי להקליט על המדבקה את שם התרופה. להרחבה ניתן לקרוא אודות פן פרינד.
- שימוש באפליקציות: אפליקציה להגדלה, אפליקציה לסריקת האריזה, אפליקצית BE MY EYES – שבה נעזרים במתנדב רואה אשר מבחין מרחוק בתרופות. קראו סקירה שלנו על האפליקציה
- כאשר יש בעיות זיכרון – מומלץ להיעזר באדם רואה על מנת לזהות את התרופה וליטול אותה במועד המתאים.
חשוב להבחין גם בין בקבוקי תרופות ומשחות. לכל בקבוק /משחה יש מאפיינים והוראות שימוש מיוחדות, ולכן שימוש לא נכון עלול להיות מסוכן. כדי להבדיל בין הבקבוקים/המשחות ניתן להשתמש באותם כללים שמאפשרים להבחין בין גלולות. (שימוש בסימן ומיקום קבוע, בניגודיות וכדו') להרחבה ניתן לקרוא אודות: ניגודיות, קביעות, חושים מפצים וטכנולוגיה מסייעת.
כדי שתרופה תהייה יעילה ולא מסוכנת חשוב להקפיד שלא להשתמש בה לאחר תאריך התפוגה. כדי לזהות את תאריך התפוגה יש להשתמש בכללים ובאמצעי העזר הבאים:
- להימנע מלהשאיר שאריות של תרופות לאורך זמן.
- מדי פעם להיעזר באדם רואה ולזרוק תרופות שפג תוקפן.
- ניתן להיעזר באפליקציית BE MY EYES .
- אנשים עם שרידי ראייה יכולים לכתוב על אריזות בטוש שחור גדול או לקרוא באמצעות הגדלות מתאימות כמו זכוכית מגדלת או טלוויזיות במעגל סגור.
- אנשים שקוראים ברייל יכולים להדפיס את תאריך התפוגה בברייל ולהדביק התווית על האריזה.
- שימוש בטכנולוגיה מסייעת- שימוש בפן פרינד כדי להקליט על המדבקה את התאריך. להרחבה ניתן לקרוא אודות פן פרינד.
נכתב על ידי ריטה לפיד, מנהלת מקצועית במגדל אור.
אם אינך מצליח לזהות באופן יעיל את התרופות, אם אינך מרגיש עדיין בטוח בפעולת הזיהוי או אם אתה רוצה להכיר היטב את העזרים והאפליקציות המוצעים בתדריך זה, תוכל לפנות לשירות ההדרכה השיקומית.